Archive for Srpen 2024

Pozdrav ze San Menaio: Náš První Dojem z Prohlídky Domu

Zdravíme vás ze San Menaio! Máme za sebou první orientační prohlídku domu, kterou nás provedla přímo majitelka. Dům se nachází v malebné části městečka Carpino, konkrétně na okraji jeho historického centra, s výhledem na hory Parco Nationale del Gargano. Dům je rozdělen do čtyř bytových jednotek s nezávislými vchody, má tři malé balkony a dvě terasy. Cena je aktuálně nastavena na 18 000 €, ale je prostor pro vyjednávání.

Co se týče stavu domu, byli jsme mile překvapeni. I přesto, že se zde již deset let nebydlelo, dům potřebuje jen základní údržbu – vyluxovat, vyhnat pavouky, a pak je prakticky okamžitě připraven k užívání. Snažíme se najít nějaké nedostatky, ale zatím nám to moc nejde. Dům vypadá skvěle!

Plánujeme si dát víkend na rozmyšlenou a v pondělí se chystáme na druhou, tentokrát už vážnou prohlídku. Doprovázet nás bude známá, místní Slovenka, která mluví plynně italsky, což nám jistě pomůže při jednáních. Pokud ani po této druhé návštěvě nenajdeme žádný zásadní problém, předáme záležitost italskému advokátovi. A pokud ani on neodhalí žádnou „čertovinu“, máme jasno – do toho jdeme!

Pokud máte zájem o podobné nabídky nebo byste chtěli poradit, můžete nás kdykoliv kontaktovat na https://www.obchoditalie.cz/kontakty/.

Academical Team s.r.o.
Náměstí Přátelství 1518/2
102 00, Praha – Hostivař
IČ: 05273919
Č. ú.: 2701036865 / 2010

info@obchoditalie.cz
teamprekladatelu@gmail.com

Prohlídka domu v Itálii: Dojmy a Zkušenosti

Zdravím z Česka! Cestu jsme zvládli, dorazili jsme do Itálie ve dvě hodiny v noci. Celá výprava byla nutná a užitečná – potřebovali jsme se důkladně seznámit s podmínkami na místě, a to jak s těmi, které se týkají samotného domu, tak i s jeho okolím.

Co se týče vašeho domu, musím říct, že přízemí bohužel nepřichází v úvahu. Stav je sice dostatečný, ale čeká nás hodně práce a výhledy do okolí jsou bohužel nevýrazné. Poslali jsme fotografie přátelům a rodině, ale reakce nebyly pozitivní. Nikdo z nich by tam nejezdil, což je pro nás klíčové. A i kdybychom dovnitř dali vířivku nebo jiné lákadlo, nezměnilo by to fakt, že o tento prostor není zájem. Budeme tedy muset hledat dál.

Musím se přiznat, že jsme ve všem velmi pomalí. Jen výběr místa pro naši současnou chatu nám trval deset let. Ještě předtím jsem na Faerských ostrovech strávil s přestávkami celý rok, našel si přátele, vytvořil si sociální vazby, naučil se částečně jazyk, a dokonce jsem si založil účet v bance, než jsem se rozhodl koupit garáž. Dnes vím, že to byla správná volba – po tak důkladné přípravě je to skutečný klenot.

Trochu nadějněji vypadá poslední patro domu. Kdyby tam byl bezproblémový internet, mohlo by to postoupit do dalšího kola. Výhledy z oken a z terasy jsou celkem přijatelné – alespoň tak, že lidé by si tam mohli ráno v klidu vychutnat kafíčko a snídani s výhledem na moře, nebo alespoň na hory. Pokud by se pustila voda, elektřina a plyn, stačilo by vyhnat pavouky, vymalovat a prostor by byl hned obyvatelný.

Nicméně problém s vodou nás stále trápí. Voda se v domě pouští centrálně takovým srandovním kohoutkem v zemi, který nám ukazoval soused spolu s realitním makléřem. Pokud by stoupačky byly plné vody a během zimy promrzly (kolega stavař odhadl, že teplota -5°C ve starých domech na jihu stačí), mohly by prasknout a odpovědnost za škody by nesla naše rodina, i když bychom tam pobývali jen nepravidelně.

Bohužel, všechny tyto okolnosti nás vedou k rozhodnutí, že budeme muset hledat dál. Tento dům, ač má své kouzlo, nesplňuje všechny naše požadavky.